[cat] Per la importància del camí que anem fent,per aturar-nos durant el trajecte a observar,endavant, endarrere i als costats,per caminar,de tant en tant,a un ritme diferent del que estem acostuma/des a fer-ho,per no repetir la costum si no ens va bé,per il·lusionar-nos cada dia. Actualment fent camí als Països Baixos.

dilluns, 1 de desembre del 2014

Posar consciència en l'alimentació - Poner consciencia en la alimentación

del web: www.ecorganicweb.com/
[ESP] Hoy me ha llegado este vídeo sobre el "Mindful eating" (alimentación consciente).  La relación alimentación-emociones es algo de lo que se habla ya hace años y se puede encontrar información en muchos libros y páginas web. 

Algunas de las ideas principales son las siguientes:
"(...) Parte de la meditación es ralentizar (...) sentir realmente lo que nos llega a nuestros sentidos: qué sentimos, qué sentimos, qué vemos, qué olemos, qué probamos...(...)".
"(...) Esta práctica es muy importante en este siglo, ya que comemos rápido y mientras nos movemos, haciendo otras tareas, mirando el teléfono, leyendo el diario...(...)".
"(...)Es muy importante la consciencia en la comida y preguntarnos de dónde vienen los alimentos(...)".
"(...) La próxima vez que comas, prueba de bajar tu ritmo, pon atención a los sabores, texturas y olores (...)". 
Lo que a me sirvió hace un tiempo para no tener (a veces) dolor de barriga después de haber comido (que se alargaba durante un buen rato), fue poner consciencia en la cantidad de alimentos que comía.  El hecho de no quedarme del todo llena y parar antes me ha ayudado mucho a no tener aquella sensación de dolor de "no poder más".  Me di cuenta que muchas veces, comía sin tener hambre, y en cierta manera, esto es un maltrato que nos hacemos a nuestro cuerpo.  
Pocas veces tiro comida, y una de las maneras es llenar menos el plato o guardarme lo que no me he comido para la próxima comida.  

La cuestión no es tanto preocuparnos por la imagen, sino por la salud y por ingerir alimentos que realmente nos nutran.  De esta manera también disfruto comiendo un poco de chocolate negro lo más puro posible, hago repostería sin azúcar (o con poco) utilizando otros ingredientes que endulzan (como la manzana o la zanahoria), etc, cuando me apetece. De vez en cuando veo venir las ganas de comer alguna cosa cargada de glutamato y a veces me doy el capricho y otras no.   

Aquí un texto corto relacionado con el tema:

El silencio y la comida
"Comer en silencio, aunque sólo sea durante unos minutos, es una práctica muy importante.  Nos mantiene alejados de todas las distracciones que pueden impedirnos sentir realmente la comida.  Durante los primeros cinco o diez minutos, luego de sentarnos a la mesa, es maravilloso comer en silencio.  El cosmos entero ha participado para ofrecernos lo que estamos comiendo, y alguien se ha pasado una hora o más cocinándola.  Sería una lástima si no la ingiriéramos siendo plenamente conscientes de ello".  
Thich Nhat Hanh

Sílvia Font Jansà -Terapeuta Gestalt-
sfjansa@gmail.com



[CAT] Avui m'ha arribat aquest video sobre "Mindful eating" (alimentació conscient).  La relació alimentació-emocions és algo del que es parla ja fa anys i es pot trobar informació a molts llibres i pàgines web.

Algunes de les idees principals són les següents: 
"(...) Part de la meditació és ralentitzar (…) sentir realment el què ens arriba als nostres sentits: què sentim, què veiem, què olorem, què tastem…(...)"
"(...) Aquesta pràctica és molt important en aquest segle, ja que mengem ràpid i mentre ens movem, fent altres tasques, mirant el telèfon, llegint el diari… (...)".
"(...) És important la consciència en el menjar i preguntar-nos d'on vénen els aliments (...)".
"(...) La propera vegada que mengis, prova de baixar el teu ritme, posa atenció als gustos, textures i olors (...)".
El que a mi em va servir fa un temps per no tenir (a vegades) mal de panxa després d'haver menjat (que s'allargava durant una bona estona), va ser posar consciència en la quantitat d'aliments que menjava.  El fet de no quedar-me del tot tipa i parar abans d'hora m'ha ajudat molt a no tenir aquella sensació de dolor de "no poder més".  Me'n vaig adonar que moltes vegades, menjava sense tenir gana, i en certa manera, això és un maltracte que ens fem al nostre cos.  

Poques vegades llenço menjar, i una de les maneres és omplir menys el plat o guardar-me el que no m'he menjat pel proper àpat. 

La qüestió no és tant preocupar-nos per la imatge, sinó per la salut i per ingerir aliments que realment ens nodreixen.  D'aquesta manera també gaudeixo menjant una mica de xocolata negra el més pura possible, faig rebosteria sense sucre (o amb poca) utilitzant altres ingredients que endolceixen (com la poma o la pastanaga), etc, quan em ve de gust.  De tant en tant veig venir les ganes de menjar alguna cosa carregada de glutamat i a vegades em dono el capritx i d'altres no.

Aquí un text curt relacionat amb el tema: 

El silencio y la comida
"Comer en silencio, aunque sólo sea durante unos minutos, es una práctica muy importante.  Nos mantiene alejados de todas las distracciones que pueden impedirnos sentir realmente la comida.  Durante los primeros cinco o diez minutos, luego de sentarnos a la mesa, es maravilloso comer en silencio.  El cosmos entero ha participado para ofrecernos lo que estamos comiendo, y alguien se ha pasado una hora o más cocinándola.  Sería una lástima si no la ingiriéramos siendo plenamente conscientes de ello".  
Thich Nhat Hanh

Sílvia Font Jansà -Terapeuta Gestalt-
sfjansa@gmail.com
Viu aquí, és a dir, relaciona't més amb lo present que amb lo absent" Precepte de la Gestalt