[cat] Per la importància del camí que anem fent,per aturar-nos durant el trajecte a observar,endavant, endarrere i als costats,per caminar,de tant en tant,a un ritme diferent del que estem acostuma/des a fer-ho,per no repetir la costum si no ens va bé,per il·lusionar-nos cada dia. Actualment fent camí als Països Baixos.

dilluns, 18 de juliol del 2016

Días de fiesta en Nijmegen - Dies de festa a Nijmegen

[esp] Este viernes ha empezado en Nijmegen la previa a la fiesta mayor.  Dura desde el 19 hasta el 22 de julio y celebra su 100º aniversario.  Se llama “4 daagse” (4 días).

Se ha celebrado cada año desde el 1909 con excepción de los años 1914 y 1915 a causa de la 1ª guerra mundial y durante la 2ª guerra mundial tampoco se organizó.

Vienen grupos de caminadores de todo el mundo, también militaries i el objetivo de una parte  de la gente que se acerca a Nijmegen para esta fiesta que dura 4 días es el de caminar.  Hay tres distancias posibles: 30, 40 o 50 km. por día.  Especialmente este año, hay también la posibilidad de inscribirse para caminar 55 km. por día.

El número de personas que se  han podido inscribir es como máximo 50.000. 

El primer día es llamado el dia de Elst, el segundo el día de Wijchen, el tercero el día de Groesbeek y el cuarto el dia de Cuijk.  Elst, Wijchen, Groesbeek y Cuijk són pueblos de los alrededores de Nijmegen y en función de los grupos por distancia, cada día se hace un circuito que pasa por una de estas poblaciones.

Paralelamente a los caminadores, a la ciudad se acerca durante estos días gente de todo el país.  Hay escenarios con música en directo de todos tipos y para todos los gustos y música enlatada también.  Hay también paraditas con comida y bebida por todo el centro y todo el paseo al lado del río.  Ayer y hoy ya hay mucho ambiente por todas partes.

Los hoteles y pensiones de la ciudad están todos ocupados y también hay campings pop-up por todo el término municipal.

Estos días previos a la celebración de los 4 daagse coinciden con la celebración del Festival De Kaaijk y De SMKMRKT.  El primero de los cuales se alarga hasta el 28 de agosto.  En la otra parte del río, en una de las playas, también hay música en directo y una carpa de circo con actividades. 

Ríos de gente, de alcohol, música y muchas botas de trekking llenan Nijmegen desde el viernes y hasta el próximo fin de semana.  I hasta ahora (¡y que dure!) felizmente el buen tiempo acompaña.

Esta es una buena oportunidad para visitar la ciudad y dejarte perder por sus calles y callejones, plazas, parques y bares.  Nijmegen es la décima ciudad de los Países Bajos en número de habitantes (172.000), se dice que es la más antigua del país y está a unos 8 km. de la frontera con Alemania, en la provincia del Gelderland.  Está rodeada por dos ríos, el Waal y el Maas y por el polder de Ooij, ¡precioso!

Además este jueves 21 de julio, la banda de mestizaje Che Sudaka, formada en Barcelona en 2002 por componentes argentinos y colombianos toca en el escenario Valkhof.  Ya sabéis, de su mano ¡fiesta asegurada!

Aquí debajo podéis encontrar webs con más información:



[cat] Aquest divendres ha començat a Nijmegen la prèvia a la festa major.  Dura del 19 al 22 de juliol i celebra el seu 100è aniversari.  S’anomena “4 daagse” (4 dies). 

S’ha celebrat cada any des del 1909 amb excepció dels anys 1914 i 1945 a causa de la 1ª guerra mundial i durant la 2ª guerra mundial tampoc es va organitzar.

Venen grups de caminadors de tot el món, també militars i l’objectiu d’una part de la gent que s’apropa a Nijmegen per aquesta festa que dura 4 dies és el de caminar.  Hi ha tres distàncies possibles:  30, 40 o 50 km. per dia.  Especialment per aquest any, hi ha també la possiblitat d’inscriure’s per caminar 55 km. per dia.
El número de persones que s’han pogut inscriure com a màxim és 50.000.

El primer dia és anomenat el dia d’Elst, el segon el dia de Wijchen, el tercer el dia de Groesbeek i el quart el dia de Cuijk.  Elst, Wijchen, Groesbeek i Cuijk són pobles dels voltants de Nijmegen i en funció dels grups per distancia, cada dia es fa un circuit que passa per una d’aquestes poblacions.

Paral·lelament als caminadors, a la ciutat s’hi apropa durant aquests dies gent de tot el país. Hi ha escenaris amb música en directe de tots tipus i per tots els gustos i música enllaunada també.  Hi ha també paradetes amb menjar i beguda per tot el centre i tot el passeig al costat del riu.  Ahir i avui ja hi ha molt d’ambient per tot arreu.

Els hotels i pensions  de la ciutat están tots ocupats i també hi ha càmpings pop-up per tot el terme municipal.  

Aquests dies previs a la celebració dels 4 daagse coincideixen amb la celebració del Festival De Kaaij i De SMKMRKT.  El primer dels quals s’allarga fins el 28 d’agost.  A l’altra banda del riu, a una de les platges, també hi ha música en directe i una carpa de circ amb activitats.

Rius de gent, d’alcohol, música i moltes botes de trekking omplen Nijmegen des de divendres i fins el proper cap de setmana.  I fins ara (i que duri!) feliçment el bon temps acompanya. 

Aquesta és una bona oportunitat per visitar la ciutat i deixar-te perdre pels seus carrers i carrerons, places, parcs i bars.  Nijmegen és la desena ciutat dels Països Baixos en número d'habitants (172.000), es diu que és la més antiga del país i está a uns 8 km. de la frontera amb Alemanya, a la província del Gelderland.  Està rodejada per dos rius, el Waal i el Maas i pel polder d'Ooij, preciós!

A més a més aquest dijous 21 de juliol, la banda de mestissatge Che Sudaka, formada a Barcelona el 2002 per components argentins i colombians toca a l'escenari Valkhof.  Ja sabeu, de la seva ma festa assegurada!

Aquí sota podeu trobar webs amb més informació:





diumenge, 17 de juliol del 2016

Un viernes cualquiera en el Zeedijk de Amsterdam - Un divendres qualsevol al Zeedijk d'Amsterdam

Más abajo en castellano

[cat] 1 de juliol de 2016.
Avui a Amsterdam plou, els adoquins ben col.locats i amb espai entre ells perquè no s'hi quedés aigua, com deia mon pare, estan mullats. El cel està gris, des de que he arribat a primera hora del matí. La gent tant porta sandàlies, com jo, com pantalons curts i jersei de llana com l'home que fa una estona s'ha assegut a la taula on jo sóc.

Ha entrat i s'ha assentat mentre demanava un capuccino i un got d'aigua, en holandès. Ha deixat un llibre de tapa dura i verda pistatxo amb lletres negres "De hond aan de Galg" i blanques de Dr K M Fuchs.
Ell ja no hi és, ha marxat després de dir "lekker" al fer el primer glop, mig tararejar algunes cançons funk i deixar-se emportar una mica pel ritme d'algunes cançons "rege". Era tot espontaneïtat en el que mostrava i jo justament estava llegint sobre comunicació espontània des del cor.
El llibre segueix a la taula, com ell l'ha deixat, al costat del plat buit d'una porció de pastís de poma que m'he menjat a poc a poc enmig de la lectura i la presa d'apunts.
El gat negre del damunt de la cadira que es rentava fa una estona ara dorm i la morxilla gran de viatge que era al seu costat ja no hi és, les dues noies de la taula, d'una de les quals era la motxilla on el gat jau, acaben de marxar. 
Avui fa dia de beguda calenta amb mel i de pastís de poma amb canyella.




[esp] 1 de julio de 2016. Hoy en Amsterdam llueve, los adoquines bien colocados y con espacio entre ellos para que no se quede el agua, como decía mi padre, están mojados. El cielo está gris, desde que he llegado a primera hora de la mañana. La gente tanto lleva sandalias, como yo, como pantalones cortos y jersey de lana como el hombre que hace un rato se ha sentado en la mesa dónde yo estoy. 

Ha entrado y se ha sentado mientras pedía un capuccino y un vaso de agua, en holandés. Ha deijado un libro de tapa dura y verde pistacho con letras negras "De hond aan de Galg" y blancas de Dr K M Fuchs.

Él ya no está, se ha ido después de decir "lekker" al hacer el primer sorbo, medio tararear algunas cancions funk y dejarse llevar un poco por el ritmo de algunas canciones "rege". Era todo espontaneidad en lo que mostraba y yo justamente estaba leyendo sobre comunicación espontanea desde el corazón.

El libro sigue en la mesa, como él lo ha dejado, al lado del plato vacío de una porción de tarta de manzana que me he comido lentamente enmedio de la lectura y la toma de apuntes.

El gato negro de encima de la silla que se lavaba face un rato ahora duerme y la mochila grande de viaje que estaba a su lado ya no está, las dos chicas de la mesa, de una de las cuales era la mochila dónde el gato yace, se acaban de ir.

Hoy hace día de bebida caliente con miel y de tarta de manzana con canela.

dilluns, 4 d’abril del 2016

Nueva edición del taller “Autoconocimiento a través de los sueños” en Amsterdam

Imagen de R. Olbinski
Los sueños nos aportan mensajes existenciales y/o nos hacen ser más conscientes de nuestras necesidades, del momento que estamos viviendo, de capacidades personales que quizá no consideramos como nuestras, etc.

En este taller enfocado desde la perspectiva psicoterapéutica de la Gestalt, nos adentraremos a nuestro mundo onírico, con mucho respeto y como herramienta preciosa para seguirnos conociendo.

Habrá una parte teórica y una parte práctica en que l@s participantes podrán trabajar uno de sus sueños.  Si en tu caso no te sueles acordar de lo que has soñado, también eres bienvenid@.  En esta situación nos enfocamos en el hecho de “no recordar”.

Taller facilitado por: 
Sílvia Font Jansa.  Terapeuta Gestalt Integrativa y Antropóloga. www.silviafontjansa.com

La cita será en Amsterdam, el sábado 30 de abril de 2016 de 10h a 13h (en una sala a 5 minutos de la estación central).

Aportación económica: 35€
Taller impartido en Español Más información e inscripciones: sfjansa@gmail.com

Si quieres dedicarte a ti durante esta mañana de sábado: ¡Te esperamos!

divendres, 12 de febrer del 2016

Expresividad y cultura - Expressivitat i cultura

[esp] El domingo tuve uno de estos momentos en los que el no dominio de la lengua hace que yo frene mi naturalidad.  En esta ocasión me frenó, y también noté que la conversación no fluía naturalmente por parte de N., con quién había coincidido unos meses en el primer curso de holandés que hice.  Ella habla un holandés fluidísimo.
Es alemana, y trabaja en una empresa de Nijmegen.
La encontré en un restaurante de pannenkoeken, en el medio del bosque.  Un sitio del que había oído a hablar i que es para volver.  Tiene dos comedores grandes, con manteles de ropa de cuadros i una jarrita llena de concentrado de manzana en cada mesa.  A los holandeses les encanta comer esta especie de creps con un hilo de este concentrado.  Es una especie de masía, con mesas y sillas de las de toda la vida.
Al entrar, nos dijeron que escogiésemos mesa, y fuimos hacia el comedor del fondo que estaba todo rodeado de ventanas.  Era uno de los extremos de la casa.  Fuimos directos a la única mesa que quedaba al lado de la luz directa de la calle y justo a la de antes, estaba ella sentada con un chico.  Pasó aquello que pasa, que no sabes qué hacer.  Aquí dudo muchas veces de si hacer dos besos, de si alargar la mano o de si no hacer nada físico.  Ella no se levantó de la silla y fue una conversación de segundos, entrecortada, en la que yo me notaba expresiva sólo hasta cierto punto, i hablamos de cosas prácticas tipo: ¿qué sitio más agradable”, “habéis venido a caminar?”... Ni alargar la mano, ni tres besos.  Así estuvo bien.
Y después ya en casa, me cuestionaba que como mediterránea, muchas veces mi impulso (sobre todo cuando estoy en Catalunya, es hacer dos besos (a veces no me apetece pero no siempre me permito no hacerlos).  Aquí he aprendido que se alarga la mano si te presentan a alguien o no lo conoces mucho.  Si es alguien con quien vas cogiendo confianza se dan tres besos, a veces un beso y un semiabrazo.
Es todo un tema el de hacer besos sólo por formalidad.  Pero esto sería para otro post.
Yo sé que no soy la persona más expresiva del mundo, pero cuando habla gesticulo bastante y con el todo de voz muestro si siento alegría o no de encontrarme a alguien.  Aquí, en los Países Bajos, me he dado cuenta o he interpretado (porque aún no lo he contrastado) que gesticulo más de lo habitual (para el estándar holandés) y que muestro más efusividad de la normal (por el mismo estándar).
Y luego me vinieron estas preguntas: ¿Qué le debía pasar a ella por la cabeza cuando nos hemos encontrado y no se ha levantado ni ha incluido en la conversación al chico que estaba sentado con ella, ni casi ha hablado con F. con quién también habían coincidido algunas clases y habíamos hablado y compartido sobre cómo eran los principios aquí? ¿Es que se contiene? ¿Es que le resulta indiferente que hayamos coincidido?
¿Qué debe pensar cuando me ve gesticulando y alegrándome de verla? ¿Qué deben pensar de nosotros, generalizando mucho, las personas holandesas cuando nos ven gesticulando, mostrando las emociones con la expresión facial, variando de tono de voz dentro de la misma conversación...?
A mí a veces lo que me pasa es que pienso que me gustaría recibir más transparencia de lo que les está pasando por dentro.  Pero también pienso que esto es lo que a mí me gustaría.  Y también tengo que decir que he coincidido con algunas y algunos holandeses que  transmiten más que otros y esto me hace sentir más cercana.

  
[cat] El diumenge vaig tenir un d’aquests moments en els que el no domini de la llengua fa que  jo freni la meva naturalitat.  En aquesta ocasió em va frenar, i també vaig notar que la conversa no fluïa naturalment per la part de la N., amb qui havia coincidit uns mesos al primer curs d’holandès que vaig fer.  Ella parla un holandès fluidíssim. 
És alemanya, i treballa a una empresa de Nijmegen. 
La vaig trobar a un restaurant de pannenkoeken, al mig del bosc.  Un lloc del que havia sentit a parlar i que és per tornar-hi.  Té dos menjadors grans, amb estovalles de roba de quadres i una gerreta de fang plena de concentrat de poma a cada taula.  Als holandesos els encanta menjar aquesta mena de creps amb un rajolí d’aquest concentrat.  És una mena de masia, amb taules i cadires de les de tota la vida. 
A l’entrar, ens van dir que triéssim taula, i vam anar cap al menjador del fons que estava tot rodejat de finestres.  Era un dels extrems de la casa.  Vam anar directes a la única taula que quedava al costat de la llum directa del carrer i just a la d’abans, hi havia ella asseguda amb un noi.  Va passar allò que passa, que no saps que fer.  Aquí dubto moltes vegades de si fer dos petons, de si allargar la ma o de si no fer cap mostra física.  Ella no es va aixecar de la cadira i va ser una conversa de segons, entretallada, en la que jo em notava expressiva només fins a cert punt, i vam parlar de coses pràctiques tipus: “quin lloc més agradable”, “heu vingut a caminar?”…  Ni allargar la ma, ni tres petons.  Així va estar bé.
I després ja a casa, em qüestionava que com a mediterrània, moltes vegades el meu impuls (sobretot quan sóc a Catalunya, és fer dos petons (a vegades no em ve de gust però no sempre em permeto no fer-los).  Aquí he après que s’allarga la ma si et presenten algú o no el coneixes massa.  Si és algú amb qui vas agafant confiança es fan tres petons, a vegades un petó i una semiabraçada. 
És tot un tema el de fer petons només per formalitat.  Però això seria per un altre post.
Jo sé que no sóc la persona més expressiva del món, però quan parlo gesticulo bastant i amb el to de veu mostro si em fa alegria o no trobar-me a algú.  Aquí, als Paísos Bajos, me n’he adonat o he interpretat (perquè encara no ho he contrastat) que gesticulo més de lo habitual (per l’estàndard holandès) i que mostro més efusivitat de la normal (pel mateix estàndard).
I al vespre de diumenge em van venir aquestes preguntes: Què li devia passar a ella pel cap quan ens hem trobat i no s’ha aixecat ni ha inclòs a la conversa al noi que estava assegut amb ella, ni quasi ha parlat amb el F. amb qui  també havien coincidit algunes classes i havíem parlat i compartit sobre com eren els principis aquí?  És que es conté?, és que li resulta indiferent que haguem coincidit?
Què deu pensar quan em veu gesticulant i alegrant-me de veure-la?  Què deuen pensar de nosaltres, generalitzant molt, les persones holandeses quan ens veuen gesticulant, mostrant les emocions amb l’expressió facial, variant de to de veu dins de la mateixa conversa.
A mi a vegades el que em passa és que penso que m’agradaria rebre més transparència del que els està passant per dins.  Però també penso que això és el que a mi m’agradaria.  I també he de dir que he coincidit amb algunes i alguns holandesos que transmeten més que altres i això em fa sentir més a prop.


Viu aquí, és a dir, relaciona't més amb lo present que amb lo absent" Precepte de la Gestalt